Bærhaven
Om landskabet
Menu
Historie
Kimen til Bærhaven blev lagt i 1995, da vi købte Enghavegård af Esther Jørgensen.
Esther flyttede til gården i 1936, da hun blev gift med Johan. Johan var født på gården, og gården havde været i slægtens eje siden 1746. Esther og Johan levede af landbruget og af at dyrke bær.
Esther har fortalt om, hvordan de gravede solbærbuskene op og sendte dem ind på grønttorvet, da de syntes priserne på solbær var for lave, og hvordan Johan sent på sæsonen plukkede hindbær i timevis for at få et kilo, som blev solgt til en skyhøj pris på torvet, og om mange andre oplevelser fra gården.

Da vi købte gården bugnede den store have af kirsebær, hindbær, ribs, solbær, stikkelbær, jordbær, brombær, hyld, hassenødder, valnødder, blommer, æbler og pærer. Det var en nydelse sommeren igennem, at gå rundt i haven og spise af de bær, der nu var sæson for.

Men der var mange flere bær, end vi selv kunne bruge, så vi begyndte at sælge af dem - og salget gik godt, så vi ville gerne udvide. Til gården hører der 10 ha. landbrugsjord, så mulighederne var mange.

Vi syntes selv, at det allerbedste ved stedet var at gå rundt i haven og på marken og spise af bærrene. Der er ikke noget der kan slå en sommerdag, hvor man spiser sig en mavepine til i kirsebær mens lærken synger og bierne summer, og man ser ud over det ualmindeligt smukke landskab. Og der var jo plads nok til, at andre også kunne opleve det.

Nu ville vi for alt i verden ikke ødelægge landskabet ved at plante det hele til med læhegn, bær-buske og træer. Så vi kontaktede den bedste landskabsarkitekt vi kunne finde.
Stig L. Andersson kom ud og så på området. ' Allerførst må vi have området målt op med angivelse af 25 cm koter', sagde han. Hvis man ved, hvad det indebærer at måle 10 ha. kuperet tærræn op med 25 cm koter, vil man vide, at nogen helt lille opgave er det ikke! Vi gik i tænkeboks. Nå - skal det være - så skal det være ordentligt. Vi fik Landinspektørgruppen til at måle op. Opmålingen blev sendt til Stig Andersson, som kom tilbage med et forslag, som ligger meget tæt på det man kan se under Kort over haven. Efter nogle få tilretninger, var det bare at gå i gang med planlægningen og det praktiske arbejde.

Siden 1999 har vi hvert år udvidet Bærhaven med flere og flere beplantninger, og haven tager mere og mere form.

Nu håber vi, at haven er til gavn og glæde for andre, som den er det for os.